יום שבת, 21 בפברואר 2015

תכנית החירום של משה דדון

תכנית החירום של משה דדון

פורסם באתר בתאריך: 18/02/2015
מובילים בביטחון. ראש המועצה אישר תכנית ארוכת טווח להקמה ולחיזוק צוותי החירום ביישובים | בשבוע שעבר קיימה המועצה כנס ראשון מסוגו על חשיבות החוסן הקהילתי בשגרה ובחירום.  דדון: "צעד נוסף לחיזוק מערך החירום"
משה דדון: "אנחנו יוצאים לדרך חדשה בכל הנוגע לתפישת החירום של המועצה. התחלנו בכינוס תושבי אזור ההר שספג בשנים האחרונות את נזקי הטבע המשמעותיים ביותר, ובראשם סופת השלגים אשתקד. בהמשך נטמיע את התכנית גם באזורים אחרים"
התושבים שמעו את הרצאתו של יוני זיגלמן, מומחה לחוסן קהילתי, ונחלקו לקבוצות עבודה בשולחנות עגולים, בהם דנו בחשיבותם של צוותי החירום היישוביים ובאופן פעילותם
איתן קלדרון, מוצא עילית: "הכנס חשוב וחיובי ואנו מברכים על קיומו. ביכולתו ליצור ולחזק את הקשר בין היישובים ובעיקר לסייע בהפקת לקחים ויצירת פתרונות משמעותיים"
בשנים האחרונות התרחשו במטה יהודה מספר אירועי חירום - סופת שלגים, טילים מחבל עזה במבצע 'צוק איתן', שריפות ענק - אשר חִייבו פעילות מהירה לסיוע, להגנה או לפינוי תושבים. בעקבות אירועים אלה ביקש ראש המועצה, משה דדון, ביחד עם מנהלי האגפים, למצוא את הדרכים להעניק מענה מקסימלי ליישובים בזמני שגרה ובזמני משבר.
לאחר שהסכימו על הצורך בשיפור ההיערכות של צוותי החירום היישוביים בעת חירום, הנחה דדון את יושבי ראש ועדי היישובים להקים צוותי חירום, ויזם הקמתה של תכנית חירום ארוכת טווח אשר יצאה בחודשים האחרונים אל הפועל לצורך הקמה וחיזוק של צוותי החירום היישוביים.
התכנית לוותה באופן צמוד על ידי אגף הרווחה ומחלקת הביטחון במועצה ובשיתוף מפע"ם מעלה אדומים ומנחים מקצועיים ממרכז 'משאבים', המפתח תכניות לפיתוח חוסן קהילתי והתמודדות בשעת חירום.
בשבוע שעבר יצאה התכנית אל הפועל באופן רשמי בכנס ראשון מסוגו שערכה המועצה עבור נציגי 23 יישובי אזור ההר הגבוה במלון נווה אילן. כמאה תושבים הגיעו לכנס תחת הכותרת 'חיזוק החוסן הקהילתי להתמודדות בזמן משבר'. המפגש החל בשעה 16:00 ונמשך עד לשעה 21:00, ובו שמעו התושבים את הרצאתו של יוני זיגלמן, מומחה לחוסן קהילתי ונחלקו לקבוצות עבודה בשולחנות עגולים אשר בהם דנו בחשיבותם של צוותי החירום היישוביים ובאופן פעילותם.
"אנחנו יוצאים לדרך חדשה בכל הנוגע לתפישת החירום של המועצה", אמר דדון לנוכחים. "התחלנו בכינוס של תושבי אזור ההר שספג בשנים האחרונות את נזקי הטבע המשמעותיים ביותר, ובראשם סופת השלגים אשתקד. בהמשך נטמיע את התכנית גם באזורים אחרים. זהו צעד נוסף בדרך לחיזוק משמעותי של מערך החירום במועצה".
"חוסן קהילתי נמדד גם בחיי היום-יום של הקהילה ולא רק במצבי חירום קיצוניים", אמרה דפנה בירן-אשתר, מנהלת אגף הרווחה. "זו תפישה שונה שמחברת בין שגרה לחירום. היכולת של הפרטים בקהילה לסייע אחד לשני ביום-יום מחזקת את היישוב ובעצם מתרגלת את התושבים לתת מענה גם בשעת משבר אזורי".
ביישובים מברכים
בחלוקה הגיאוגרפית של המועצה לאזורים - ההר הגבוה, המזלג, גיזו, שמשון ועדולם, היה זה אזור ההר הגבוה אשר ספג בשנים האחרונות את מספר האירועים הרב ביותר ובראשם סופת השלג אשתקד, אשר ניתקה את היישובים מחשמל למשך מספר ימים. לאור זאת, החליטו במועצה להתחיל בעבודה מול צוותי החירום היישוביים באזור ההר הגבוה ובהמשך תוטמע התכנית בכלל ישובי המועצה.
בכנס לקחו חלק נציגים מ-23 ישובי ההר הגבוה אשר בירכו על התכנית להקמה ולחיזוק של צוותי החירום, ובין היתר ציינו את שיתוף הפעולה המלא הקיים בינם לבין המועצה.
"צוות החירום ביישוב נבנה על יסודות הטראומה של סופת השלג", מסר איתן קלדרון, חבר ועד מוצא עילית ומרכז תחום הביטחון ביישוב. "הכנס עוזר לנו להבין איך להתמודד בעתיד במצבים דומים בצורה משופרת. הכנס חשוב וחיובי ואנו מברכים על קיומו. לאורך תקופה התכנית בהחלט תחזק את הקשר בין היישובים ובעיקר תעזור לנו להפיק לקחים ולייצר פתרונות משמעותיים".
"זה היה כנס מצויין שעוזר לנו להבין את חלוקת התפקידים, את הארגון ואת הסדר", הוסיף אבו איסמעיל, המוכתר וראש הוועד בעין נקובה. "הגענו מספר נציגים מהכפר ויצאנו מאוד מרוצים".
"אנו משוחחים עם התושבים ומסבירים להם את המשמעות של הקמת מאגר מתנדבים", אמר שלמה אליהו מאבן ספיר. "הכנס היה מצוין כפתיחה ואנו נמשיך בשיתוף הפעולה הפורה עם המועצה".
הרצאתו של זיגלמן דנה בטכניקות עידוד ועזרה עצמית - 'איים של חוסן'. זיגלמן הסביר לנוכחים כיצד מתפקדים למרות הקושי והלחץ, ומהי חשיבות תפקיד הקב''ט בזמן חירום. המסר שיצא מדבריו הוא שאנשים חזקים התומכים בזולתם מעודדים אחרים ובכך מהווים 'איים של חוסן' שמחזקים את הקהילה כולה. ככל שיהיו יותר 'איים של חוסן' בקהילה, ההתמודדות תהיה קלה יותר לרוב האנשים.
במועצה בירכו על ההשתתפות המלאה של נציגי כלל היישובים, ומשה דדון סיכם: "בכל מקום בו יש שיתוף פעולה מצד הוועדים וקיים מאגר מתנדבים שמושיט יד בשעת הצורך - המוכנות לחירום היא גבוהה יותר. הרעיון הוא למקסם ולהדק את שיתופי הפעולה בין אגפי המועצה ליושבי ראש וחברי הוועדים, למתנדבים, לעובדים הסוציאליים, לגופי החירום ואנשי הביטחון של המועצה, ובעצם לייצר יכולות שיאפשרו לנו להגיע בשעת הצורך עד לאחרון התושבים".